Om rasism i gynekologins historia

View this post on Instagram

Varför är Snippsauna eller Vaginal Ånga anti rasistisk? Igår i mitt flöde var det svart, de allra flesta hade gjort en #blackouttuesday och vi hade en digital demonstration på UN embassy ordnat av olika grupper med #supportblacklivesmattersweden Därför vill jag passa på att förklara lite mer om modern västerländsk gynekologins uppkomst och varför vaginal ånga är anti rasistisk. OBS om du ej har en aning om gynekologins uprung så kan detta vara triggande. Grundaren av OB gyn/Modern gynekologi var en fd slavägare vid namn J.Marion Sims. Han använde sina slavar, kvinnor och barn/flickor till sina kirurgiska experiment. Han arbetade med grova instrument, utan bedövning och om de inte dog under research fick svarta kvinnor och barn bestående skador. Det är okänt över hur många som dog under hans forskningar. Men det var många. När han väl hade förstått hur han kunde genomföras en operation vid/i livmodern utan att kvinnan dog så öppnande han ett universitet där han utbildade läkare till att kunna genomföra denna operation på vita kvinnor med bedövning. Moderna gynekologer använder fortfarande Sims metoder och ingenstans i utbildningar nämns hans experiment på de svarta kvinnorna och flickorna. Det finns statyer av honom på flera ställen och han hyllas ofta som "great grandfather of modern gynecology". Att ta tillbaka metoder som Snippsauna är att komma tillbaka till de mjukare metoder och som användes av kvinnliga barnmorskor/helare/läkare/schamankor/lövjerskor/läkekvinnor/män innan Sims metoder helt tog över som den enda rätta vägen för underlivshälsa. Vi hittar tillbaka till en väg som aldrig innehållit att skära upp, förstöra och mörda slavar med kvinnliga fortplantningsorgan. Det är en väg som visar att vita manliga kunniga män inte vet allt om en kvinnans kropp och att det har funnits och finns andra metoder för att skapa bra förutsättningar för att livmodern ej ska bli sjuk, dålig, skadas. Vilka i Sverige vet om detta? Vart nämns detta? Att sakta inse detta är att se hur rasismen är utbredd och överallt även i områden som vi tänker är bra för oss. Att vi stryker ut dessa kvinnor ur historien för att sanningen är blodig , det är illa. (Forts i kommentar)

A post shared by wildherbarista – priestess (@wildherbarista) on

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s