UPPROPET

Kvinnor dog. Män dömde. Tidens tro drabbar människan

Detta är ett upprop om upprättelse för dem som avrättades i de svenska häxprocesserna. Vi kräver upprättelse för denna rättsskandal utan like i svensk historia. Vi kräver upprättelse för offren för den masshysteri som ledde till att flera hundra kvinnor mördades – till att familjer, byar och socknar slogs i spillror. Vi kräver upprättelse för de fyrahundra människor, mestadels kvinnor, som avrättades.  Vi kräver upprättelse för att de ska bli ihågkomna för vilka de var, inte för häxor som brändes.

“Den 1 juni 1675 ägde avrättningen rum på Bålberget vid Lesjön i nuvarande Kramfors kommun. 71 personer hade dömts till döden för sexuellt umgänge med Djävulen och Blåkullafärder. Av dessa var 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar. De dödsdömda kvinnorna utgjorde en femtedel av Torsåkers pastorat”

“Bekännelserna tvingades fram genom att skendränka barnen och fira ner dem med rep i Ångermanälven, eller stoppa in mindre barn i en bakugn och tänka eld på halm utanför ugnen. På detta sätt erkände hundratals kvinnor att de var skyldiga bara för att rädda sina barn. Likadant gjorde man med barnen för att få dem att peka ut vilka som tagit dem till Blåkulla.” 

”M:r Mattias kunnat sedan trull synas, henne skylldig wara, emedan hon leedh en stor anfächtningh af denn onde fijenden så at hon af nychter magha hafwer twenne reesor här på rådstufwen hafft mycken upkastellse sampt nedher i förstufwen fallet nedh, såsom en dödh menniska” ”Mäster Mattias (biskop Steuchius son) kunde nu också tillstå att hon var skyldig eftersom han hade kunnat se trollen, och att hon led av väldigt stort samvetskval, som den onde fienden utsatte henne för, så att hon på nykter mage, vid två tillfällen här på Rådhuset, kräkts och sedan fallit ihop i farstun, som en död människa.” (översättning S.Norberg)

#nordicnoisemovement2020

Vi kräver att alla med maktpositioner går från att ignorera och reagera till att agera.

Vi kräver att svenska kyrkan ber om ursäkt för att de initierade och drev på masshysterin.

Vi kräver att svenska staten ber om ursäkt för att de ej stoppade denna rättsskandal när de kunde.

Vi kräver att kungahuset ber om ursäkt för att de ej agerade och stoppade denna rättsskandal.

Vi kräver att minnesmärken upprättas på samtliga orter där avrättningar av påstådda häxor ägt rum.

Vi kräver nolltolerans mot tystnadskulturen.

Vi kräver att dessa kvinnor blir ihågkomna. Inte övergivna.

Vi kräver att dessa kvinnor blir hörda. Inte tystade.

#nordicnoisemovement2020

Läs hela uppropet här: https://nordicnoisemovement.com/uppropet/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s