R.O dom

Längst ned finns mitt inlägg på Instagram där jag tackar Linn Grönkvist som anmält mig.

 Nedastående text från Stiftelsen Reklamombudsmannen

 Reklamen 

Den anmälda reklamen är ett påstående som har publicerats på snippauna.com. På webbplatsen står det ”Väl-kommen – Låt oss ta hand om snipporna”. I stycket efter står det ”Vid en snippsauna släpps örtånga in i under-livet, lite som att bjuda på örtthé underifrån. Vi uppmärksammar då en viktig kroppsdel och funktion som annars mest får uppmärksamhet inom sex, graviditet eller mens. När vi börjar skicka in örter, kärlek och omsorg fylls kropp och sinne av värme.”. 

Därefter följer stycket ”Snippsauna förekommer i många kulturer. Förr gjorde kvinnor snippsauna i Sverige men kunskapen om det har gått förlorad här. Yoni steaming är stort i USA. Många skönhetssalonger erbjuder det som behandling och ibland även på USA:s motsvarighet till mödravårdscentralen. I USA har yoni steaming kriti-serats för att det skulle vara fel att rengöra underlivet som klarar så bra att rengöra sig själv. Men snippsauna handlar inte alls om tvätt. Det är en stärkande behandling med välgörande läkeväxter. Snippsaunan kan använ-das bara för att det är behagligt, för att stödja snippans funktioner eller behandla olika åkommor i underlivet.”. 

I nästa stycke står ”Att ånga är ett enkelt naturligt och holistiskt sätt att hjälpa sig själv balansera sin cykel. Mitt mål med Snippsauna är att jag vill erbjuda och delge kunskap om ångning och dess läkande effekter. Jag vill föra kvinnor samman och ge oss alla en möjlighet att återkoppla till den kraft som vi alla har inom oss.”. 

Därefter följer en uppräkning av punkter under rubriken ”Vad snippsauna är bra för”. Under den elfte punkten står att ”Läka trauman och sexuella övergrepp”. 

Reklamen har producerats internt hos annonsören 

 Anmälan 

Enligt anmälaren är påståendet att trauman och sexuella övergrepp kan läkas genom Snippsauna vilse-ledande och saknar grund. 

Annonsörens yttrande 

Snippsauna (annonsören) förstår anmälarens tanke och har sedan anmälan förtydligat informationen på webb-platsen med texten ”kan vara bra för” för att undvika missförstånd. Anmälaren har anmält endast första sidan av webbplatsen, men annonsören noterar att det på webbplatsen dels finns en flik som heter ”Testimonials” och att det dels på två ställen på webbplatsen förklaras var annonsörens information kommer ifrån, något annonsören inte tror att anmälaren läst. Under webbplatsens flik ”Testimonials” står det: ”Hukbad, Snippsauna, Vaginal Steam är en uråldrig metod och det finns inga kliniska studier gjorda i väst så jag publicerar med personens tillåtelse ett vittnesmål från mina journaler så att fler kan känna igen sig.”. 

Under fliken ”Boka/köp” framgår följande: ”Snippsauna är en uråldrig ritual och metod för att få balans i underliv, livmoder och i sig själv. Det finns inga kliniska studier. Det jag påstår saknar vetenskapliga studier i ryggen då det hittills inte satsats pengar på sådan forskning. Istället hänvisar jag till de tusentals fallstudier som finns om 

vaginal ångning över hela världen. Snippsauna är en holistisk metod vars mål är att ge kroppen stöd så att den kan sätta igång sin egen förmåga att läka.”. 

Annonsören ser webbplatsen som en helhet och hoppas att den som besöker den besöker hela webbplatsen och inte bara stannar vid en sida. Enligt annonsörens statistik är personer inne på hela webbplatsen och besö-ker vanligtvis alla sidor, inte bara startsidan. Annonsören har bifogat besöksstatistik för webbplatsen. 

Annonsören upplever att anmälaren ej är en av dess genomsnittliga besökare av två anledningar. Den ena är att anmälaren har stannat på första sidan och den andra är att den generella användaren letar efter information och inte efter fel att anmäla. 

Annonsören rör sig i ett litet fält inom kvinnohälsa baserad på muntlig tradition, örtmedicin och egenvård. An-nonsören är mot den bakgrunden van vid att det man gör upprör många. Speciellt de som vill ha evidensbase-rad vård, vilken de är fria att välja på andra plattformar och i samhället. Annonsörens plattform vänder sig till den som vill gå en annan väg eller som vill komplettera den evidensbaserade vården med traditionell egenvård. Annonsören möter dessa individer på ett annat sätt än de är vana vid från sjukvården. 

Annonsören anser att anmälan om falsk marknadsföring saknar grund. Baserat på de studier som gjorts på ångning, studier på örternas medicinska egenskaper samt den stora mängd vittnesmål som bilagts yttrandet, anser annonsören att det som erbjuds på webbplatsen inte är att lova för mycket. 

Enligt annonsören har den här metoden funnits i vårt land sedan urminnes tider. Den tidigaste källan annonsö-ren har hittat till Snippsauna, eller hukbad som det hetat innan, är från Linnés bok ”Lapplandsresan” (1732) där han träffar några kvinnor som berättar för honom att de ska använda renfana för att ånga underlivet. Att annon-sören ska behöva bevisa ett arv, ett kulturarv, ett kvinnligt nordiskt kulturarv på ett annat sätt än med vittnesmål är som att begära att annonsören ska bevisa att det finns liv efter döden. Det är högst logiskt att kvinnor tagit hand om sina underliv på bästa möjliga sätt under de förutsättningar som funnits, precis som moderna kvinnor vill ta hand om sig på bästa möjliga sätt. Annonsören för helt enkelt en gammal nordisk kultur vidare och om den kan hjälpa snippbärare att leva ett liv utan smärta, infektioner, samlagsmärtor, och att de känner att de är i full kontakt med sin livmoder, så känner annonsören att den har bidragit till något väldigt värdefullt. 

Till yttrandet har annonsören bifogat tre bilagor med studier och vittnesmål angående metodens användning, samt vetenskapliga studier som verifierar örternas medicinska verkan. 

Reklamombudsmannen konstaterar att den aktuella reklamen beskriver den marknadsförda tjänsten som att den har medicinskt positiva effekter för den som utsatts för trauman och sexuella övergrepp. Påståendet upp-fattas sannolikt av en genomsnittskonsument som att tjänsten har en bevisad effekt. Annonsören har enligt Reklamombudsmannen inte visat att tjänsten har de beskrivna medicinska effekterna. Reklamen är därför vilse-ledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler. 

View this post on Instagram

Jag förlorade mot R.O. Vilket var väntat. Så klart kan jag ju inte bevisa det men visst trodde jag att över 300 kvinnors vittnesmål och 10 kliniska studier skulle vara värt en hel del. Jag vill tacka dig Linn Grönkvist, dig som jag aldrig träffat, dig som jag aldrig haft kontakt med, dig som aldrig ångat med mig och förmodligen kommer du aldrig testa detta. Jag vill tacka dig för ditt penetrerande hat och för att du genom din klassiska backstabbing metod, dvs inte ha en dialog med mig innan du anmäler så har du lyckats ge mig över 1000 nya följare, 25 nya jobberbjudande både i Sverige och utomlands, en helt otrolig besöksstatistik till min hemsida och beställningarna i webshoppen gick upp med 25% tack vare din anmälan. Vi har skapat ett internationellt nätverk för oss terapeuter och vi har alla svetsats samman tack vare dig. Kära Linn, jag tänkte att du kanske ville veta det att ditt ursinniga hat och behov av att fälla min hemsida för vilseledande har hjälpt mig nå nya höjder på minimal tid. Så jag tänker göra en örtblandning som jag ska kalla Grönkvist och jag ska marknadsföra den som mirakelkur för evig framgång. TUSEN TACK alla ni som lämnat VITTNESMÅL, delat historier, skickat kärlek, hjälpt mig med ryggskottet som detta otroliga extrajobb inneburit utan er not possible. #snippsaunawontdie #snippsaunaheretostay Hela dom och försvar finns på hemsidan eller följ contactinbio.

A post shared by wildherbarista – priestess (@wildherbarista) on

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s